Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Drie agenten met wapenuitrusting

Combined Shape Terrorisme

De kans op een aanslag in Nederland is klein maar wel reëel. De overheid doet er alles aan om dreigingen op tijd te ontdekken en om aanslagen te voorkomen. Hiervoor houden politie en veiligheidsdiensten mogelijke terroristen op allerlei manieren in de gaten. Denk vooruit en weet wat je kunt doen als je een aanslag meemaakt via denkvooruit.nl

Wat kan ik doen bij een (mogelijke) terroristische aanslag?

De kans dat je persoonlijk betrokken raakt bij een terroristische aanslag is klein. Toch kan wat in de landen om ons heen gebeurt ook Nederland treffen. Wat je precies moet en kan doen hangt volledig af van de situatie. Volgens de vier V's gelden de volgende vier adviezen: 

  • Vlucht: ga zo snel mogelijk weg van de rampplek. Stel jezelf niet onnodig bloot aan gevaar.
  • Verberg: is het niet mogelijk om veilig weg te komen? Ga dan op de grond liggen of verberg je. Zoek dekking achter muren of stevige obstakels.
  • Vertel: heb je relevante informatie voor de politie dat van hulp kan zijn bij het opsporen van de daders? Vertel dit aan de politie. Maar wel alleen als dit veilig kan via 1-1-2. Zet daarbij je telefoon op stil of in trilstand. 
  • Volg: luister altijd naar de instructies van de politie. Geef hulpverleners de ruimte om hun werk te doen. Meld jezelf veilig bij familie.

Hoe kan ik verdachte situaties melden?

Wees altijd alert op verdachte situaties in je omgeving. Bijvoorbeeld een achtergelaten koffer of iemand die opvallend veel interesse heeft in beveiligingsmaatregelen. 

  • Bel bij een acute situatie met het alarmnummer 1-1-2.
  • Bel de politie op telefoonnummer 0900-8844 of geef je melding door via het online meldformulier Terrorisme.
  • Je kunt ook anoniem een melding doen door te bellen naar: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl. Ook kan je contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) via telefoonnummer 079-3458999.

Voor doven en slechthorenden:

  • Teksttelefoon politie: 0900-1844.
  • Teksttelefoon alarmnummer: 0800-8112.
Mensen van de brandweer en ambulance staan bij elkaar

Hoe is in Nederland de terrorismebestrijding geregeld?

De coördinatie van terrorismebestrijding ligt bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV heeft de taak om het risico op terroristische aanslagen in Nederland zoveel mogelijk te verkleinen en geeft een actueel dreigingsniveau af. In totaal zijn er ongeveer 20 instanties betrokken bij de bestrijding van terrorisme in Nederland. 

 

911 herdenken aanslag

Meer informatie

Tips

Nooduitgang

Evacueren en schuilen

Wanneer moet je schuilen en wanneer moet je evacueren. Weet jij wat je moet doen als er zich een dreigende situatie voordoet?

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Vond je deze pagina nuttig?