Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Opvang vluchtelingen Oekraïne

Informatie over de opvang van vluchtelingen in onze regio

Op 24 februari 2022 zijn Russische strijdkrachten Oekraïne binnengevallen. Nog dagelijks komen er mensen uit het oorlogsgebied ons land binnen. De Regeling Tijdelijke Bescherming Oekraïne is inmiddels verlengd tot 1 maart 2024. Wie hieronder valt kan zich laten registreren in de BRP.

Opvang vluchtelingen in Hollands Midden

Veiligheidsregio Hollands Midden vangt verschillende groepen vluchtelingen op. Sinds maart 2022 zijn dit vluchtelingen uit Oekraïne. Daar kwamen in de loop van de zomer asielzoekers die niet meer in Ter Apel terecht konden, bij. 

Oekraïense vluchtelingen
In Hollands Midden openden vanaf begin maart 2022 in verschillende gemeenten noodopvanglocaties om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Op dit moment wonen er ongeveer 4.600 Oekraïense vluchtelingen in de 18 gemeenten in onze regio. Hiervan worden ongeveer 3.000 Oekraïners opgevangen in gemeentelijke opvanglocaties en ongeveer 1.600 mensen - die staan ingeschreven in een gemeente - bij particulieren.

De gemeenten zorgen voor onderdak in gemeentelijke opvanglocaties, dagbesteding, hulp bij het vinden van werk en het uitkeren van leefgeld. Ook hebben zij contact met particulieren die vluchtelingen opvangen. 

Asielzoekers en statushouders
De tweede groep vluchtelingen bestaat uit asielzoekers en statushouders. Dat zijn mensen die asiel (willen gaan) aanvragen in Nederland of inmiddels een verblijfsvergunning hebben. Deze hebben zij nodig om in ons land te mogen wonen en werken. 

Vluchtelingen die in Nederland asiel aan willen vragen moeten zich melden bij de IND in Ter Apel. Daar worden zij geregistreerd en moeten zij wachten op een uitspraak of zij een verblijfsvergunning krijgen of niet. Terwijl zij wachten op die uitspraak, worden zij opgevangen door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). 

Normaal vangt het COA vluchtelingen op in asielzoekerscentra (AZC’s). Op dit moment zijn die AZC’s vol met mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen, de statushouders. Zij mogen in Nederland blijven, maar door het woningtekort in ons land kunnen zijn (nog) geen woning toegewezen krijgen. 

Omdat het COA het al enige tijd niet meer redt om asielzoekers op te vangen, zijn de veiligheidsregio’s gevraagd crisisnoodopvang (CNO) te regelen. Dat zijn plekken waar asielzoekers korte tijd worden opgevangen. In Hollands Midden kunnen wij nu 450 en uiteindelijk 530 personen opvangen.  

Op dit moment geopende CNO's:
•    Leiderdorp: 100 plekken voor alleenreizende mannelijke asielzoekers.
•    Voorschoten: 200 plekken voor statushouders.
•    Waddinxveen: 150 plekken voor gezinnen. 

In december volgt:
•    Sassenheim: 80 plekken voor minderjarige mannelijke asielzoekers.

De crisisnoodopvang is bedoeld voor een paar maanden. De gemeenten bepalen die duur zelf. Voor meer informatie daarover kunt u kijken op de website van de betreffende gemeente. 

Uiteindelijk moet het COA de opvang van asielzoekers weer overnemen. De staatssecretaris werkt aan een plan om dat mogelijk te maken. 
 

Vlag van Oekraïne

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne

In Veiligheidsregio Hollands Midden worden ongeveer 4.600 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen, waarvan 3.000 in de gemeentelijke opvang. De overigen worden opgevangen door particulieren.

Hulp bij de noodopvang

Hulp. Wat kan ik doen?

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren te helpen.

Vraagtekens

Veelgestelde vragen

Overzicht van de meest gestelde vagen over de opvang van vluchtelingen in de veiligheidsregio. 

Een noodpakket met onder andere een zaklamp, verband, batterijen, lucifers, een fluitje en waxinelichtjes.

Voorbereiden op calamiteiten

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor ons. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit.

Steffie legt uit

De situatie in eenvoudige taal

Vind je de oorlog tussen Oekraïne en Rusland lastig te begrijpen? Luister dan naar de uitleg van Steffie. Op haar website legt zij de situatie in eenvoudige taal uit.

logo rijksoverheid

Informatie Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een informatiepagina ingericht met daarop de laatste informatie over de Russische inval in Oekraïne en wat dit betekent voor Nederland. Er is onder andere een rubriek ‘veelgestelde vragen' te vinden, evenals informatie over de vraag wat de oorlog in Oekraïne voor de nationale veiligheid van Nederland betekent.

Fotograferende pers

Informatie pers/media

Ben je journalist en heb je vragen over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, of vragen binnen het veiligheidsdomein vanwege de oorlog in Oekraïne? Dan helpen wij je graag verder.

Het laatste nieuws

Crisisnoodopvang Nieuwe Sloot

De rol van de veiligheidsregio bij de vluchtelingenopvang

17 april 2023

De veiligheidsregio is een crisisorganisatie en heeft geen vaste taak in de opvang van vluchtelingen. In de huidige vluchtelingencrisis bieden de veiligheidsregio’s op verzoek van de staatssecretaris tijdelijk hulp aan in de vorm van crisisnoodopvanglocaties.
 

GOO

Bijeenkomst locatiehoofden gemeentelijke opvang Oekraïners

15 maart 2023

Op donderdagmiddag 9 maart komen alle locatiehoofden en -managers van de Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO) in onze regio op uitnodiging van VRHM bij elkaar. De bijeenkomst is bedoeld om (voor het eerst) elkaar te ontmoeten, best practices te delen en informatie over verschillende onderwerpen te krijgen. Dian Aarts (coördinerend gemeentesecretaris en voorzitter van het locatiehoofdenoverleg) opent de bijeenkomst met een korte introductie en een voorstelrondje. Zij heeft samen Katja van der Ploeg vanuit de veiligheidsregio operationeel contact met de locatiehoofden.

Opbouw opvanglocatie

Reactie Veiligheidsregio Hollands Midden op artikel Omroep West

03 november 2022

Afgelopen donderdag 27 oktober heeft Omroep West persvragen gesteld aan Veiligheidsregio Hollands Midden. Deze vragen betroffen meldingen die Omroep West had ontvangen over onvrede onder enkele bewoners en twee oud-medewerkers van de crisisnoodopvanglocatie in Waddinxveen. 

Vier gaspitten

Afsluiten gas, water en stroom

Er zijn momenten dat je water, gas of elektriciteit moet uitschakelen of afsluiten. Weet jij wanneer dit moet gebeuren?

Een hand houdt een doosje lucifers vast

Noodpakket

Goed voorbereid zijn betekent een noodpakket in huis hebben. Zo overleef je uitzonderlijke situaties. 

server

Wat doet de overheid om cybercriminaliteit te voorkomen?

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationale Politie leveren een bijdrage aan de digitale veiligheid in Nederland.

cybercrime

Maatregelen om cybercriminaliteit tegen te gaan

Cybercriminaliteit is niet altijd te voorkomen, maar je kan wel een aantal maatregelen nemen om het tegen te gaan: 

Vond je deze pagina nuttig?